Niet eerder gepubliceerd. BOEKENWEEK © Manja Croiset

Nog niet in een boek

Hoe oud zal ik geweest zijn, toen ik wist van ons ‘joods’ zijn? Dubbele cijfers? Hoe jong was ik, toen ik het boek  Manja las, te jong beide, hebben blijvend mijn leven beïnvloed. In het huis uit mijn jeugd, was een grote keuken (nu denk ik waarom was dat geen woonkeuken zeker in aanmerking genomen hoe klein we woonden.) In de keuken was onder de trap naar de tweede verdieping in mijn herinnering een zeer grote kast, misschien een iets vertekend kinderbeeld. Er was ook een immens grote linnenkast. Wanneer ben ik gaan fantaseren over onderduik van mijn moeders broer, in die kast en dan de linnenkast ervoor. Ik heb geen flauw idee, alleen dat ik ook dit niet eerder heb beschrijven wel van HET BOEK niet die kast en ook hier denk ik. Er zijn kruipruimtes onder de huizen hier. Er is een luik waar bij mij een mat over ligt….
                                        OVER DE SHOAH DIE NOOIT VOORBIJ GAAT
gesproken…..  Ik heb wat geworsteld dat mijn beide ouders zijn gecremeerd, bij mijn moeder  heb ik het in mijn speech verwerkt. : “daar ga je 67 jaar na dato alsnog ‘durchs Kamin’.”
Verbijsterd reageert mijn huisarts als ze hoort waar naar ik vernoemd ben ( de inhoud in het kort), niet alleen een mooie naam zoals mijn ouders zeiden. Het boek van mijn grootouders en als ik een jongetje was gewest Serge… ook zo maar een mooie naam? Netzomin. Mijn vader heeft in KZ Sachsenhausen voor een russisch jongetje gezorgd, details daarover staan wel in
OVER DE SHOAH DI NOOIT VOORBIJ GAAT
Boeken week,
https://www.bruna.nl/boeken/over-de-shoah-die-nooit-voorbij-gaat-9789402125078

Ze het met mijn eigen boeken

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s